Niet vechten maar hechten: een kunstwerk in het landschap van de Zuiderwaterlinie, 2018

 

Met zijn kunstwerk wijst Rooijakkers op de samenhang tussen de verdedigingsbouwwerken op de Zuiderwaterlinie door ze symbolisch aaneen te rijgen met naald en blauwe draad. Naald en draad zijn op groot formaat te vinden tijdens De Sprong en festival en als baken langs de wandelroute die de stellingen met elkaar verbindt. De evenementen vragen, net als 350 jaar geleden, om grote betrokkenheid van tal van partners. Het kunstwerk loopt daar als een blauwe draad doorheen. De naalden die in het landschap worden geprikt doen denken aan lansen en ander wapentuig. Naald en draad zijn hier echter niet bedoeld om te vechten, maar om te hechten. Het getergde landschap, dat door het water in tweeën werd gespleten, is weer één.

Veel dank aan Isabelle Schol van Zuiderwaterlinie events, Celine Eliens van Mothership, Saskia van de Wiel van Kunstloc en Provincie Brabant en alle parachutisten en lopers!

 

De Mars

Tijdens De Mars, die plaatsvond van 16 tot en met 23 september 2018, trok een stoet van wandelaars, atleten, muzikanten, carnavalsclubs en veel meer een week lang dagelijks langs de Zuiderwaterlinie. Startend in Bergen op Zoom en Grave liepen zij aan weerszijden van de linie in een week tijd naar Heusden. De Mars voerde wandelaars langs prachtige natuur, forten, dijken, schansen en vestingsteden langs de Zuiderwaterlinie. In alle vestigingsteden plaatste ik een Naald en blauwe Draad op de dag dat de stoet langs kwam om zo de verdedigingsbouwwerken in de tijd aan elkaar te rijgen.

 

Zuidwaterlinie festival Vught

 

De Sprong

Op 23 juni 2018 sprongen tientallen parachutisten op vijf locaties op de Zuiderwaterlinie. In samenwerking met het ministerie van Defensie vlogen drie militaire vliegtuigen, een C-130 Hercules en twee Harvards, in een fly-by over de gehele Zuiderwaterlinie. Daarna vonden op vijf historische plekken langs de linie parachutesprongen plaats: op de Kleine Schans in Terheijden werd door civiele parachutisten uit een Duitse Airbus A400M gesprongen en door militaire parachutisten uit de Nederlandse C-130 Hercules. Voor commissaris van de Koning van Noord-Brabant Wim van de Donk was een speciale rol weggelegd: hij mocht bij hoge uitzondering als burger een tandemsprong maken uit de C-130 Hercules. Civiele parachutisten maakten vervolgens spectaculaire sprongen in Halsteren bij Fort de Roovere, in Heijningen bij Fort Sabina, in Vught bij Fort Isabella en in Grave bij het Gemaal van Sasse. Op de grond werden de parachutisten feestelijk onthaald en verwelkomd door duizenden bezoekers in het Zuiderwaterlinie Festival. De eeuwenoude waterlinie vormde niet alleen het speelveld voor de parachutisten, maar ook voor acteurs, muzikanten, voca

Lees hier meer over De Sprong

Zuiderwaterlinie Tijs Rooijakkers

 

Meer foto’s: https://www.zuiderwaterliniemars.nl/fotos/steenbergen-de-heen

Categorie
Projecten