Wie

Tijs Rooijakkers

Stilstaande bewegingen

Tijs Rooijakkers maakt grootschalige sculpturen die ogen als schetsen in de ruimte. Vloeiend en organisch maken zij de verborgen potentie van een plek zichtbaar. Dat wat er altijd al was, of zou kunnen zijn. Met zijn werk wil Tijs Rooijakkers mensen verwonderen en met een open en speelse blik naar de wereld om hen heen laten kijken.

 

Als beeldend kunstenaar is Tijs Rooijakkers gefascineerd door processen, door hoe dingen ontstaan en transformeren. Dat magische moment waar iets overgaat van niets naar iets, van 0 naar 1. Waar de tijd vloeibaar wordt en tegenpolen blenden: verleden en toekomst, stilstand en beweging, avontuur en veiligheid. In zijn ruimtelijke stills speelt hij met deze contrasten en schept zo een multidimensionale wereld.

 

De afgelopen 15 jaar maakte Tijs Rooijakkers vele sculpturen en installaties in de publieke ruimte, musea en openbare gebouwen. Vaak door het publiek te erbij te betrekken zoals bij het prijswinnende sociale kunstproject Woensel Supertoll! in Eindhoven. En altijd door de grenzen op te zoeken van wat technisch mogelijk is door te experimenteren met nieuwe materialen en constructies. De laatste jaren richt hij zich steeds meer op permanent en grootschalig opdrachtwerk zoals het kunstzinnige randbeveiligingsproject Stillleven bij het Westfriesgasthuis in Hoorn en de zwaartekracht tartende sculptuur Leap into the Deep op de campus van de Technische Universiteit Eindhoven.

 

Partners
Tijs Rooijakkers werkt samen met hoogwaardige en innovatieve partners zoals: Treetment (industrieel klimmers), Kerstens Europe (metaalbuig techniek), Instaal (staalbewerking), PlanoPlastics (kunststof en coatings), Mart van Cleef (projectmanagement), Frans Baltussen (boomchirurg), Studio van der Sandt (wrapping, vinyl bestikkering foliën), Van Dal (boomzagerij), Arjan van Mourik (architect/tekenaar), Jan Kuipers (staalconstructies), ABT Europe (constructie en bouwtechniek).

 

Atelier
Het atelier van Tijs Rooijakkers is gevestigd op het terrein Sectie-C, het creatieve district in Eindhoven-Oost. Samen met collega kunstenaar Gijs van Bon transformeerde hij een grote loods tot broedplaats en werkruimte voor 12 professionele kunstenaars en ontwerpers: Oost-C.

 

Leerbedrijf
Tijs Rooijakkers is sinds 2019 erkend leerbedrijf en biedt leerplekken voor MBO studenten.

Wie

Tijs Rooijakkers

Ik maak beelden.
Of eigenlijk, stilstaande bewegingen.

Mijn installaties ogen als schetsen in de ruimte: zich niks aantrekkend van de zwaartekracht of andere natuurwetten. Getekend en gewichtloos. Het is alsof ze vanzelf gegroeid, neergestreken of ontstaan zijn op de plek waar ze zich bevinden. Licht en klaar om verder te gaan. Je ziet dat ze vastzitten en stilstaan maar in je verbeelding zweven en zwermen ze voort.

Ik zoek de grenzen op van de materialen die ik gebruik en de vorm die ik wil bereiken. Hiervoor experimenteer ik veel en ontwikkel ik zelf technieken en gereedschappen, zoals hout buigen door middel van stoomkisten.

De plek van mijn installaties en de mensen die er vertoeven, spelen een grote rol bij de totstandkoming van mijn werk. Dit is ook de reden waarom ik me het beste thuis voel op open plekken. Mijn werk vraagt om een dynamische, levendige ruimte om zich heen: een natuurlijke habitat waaruit het niet alleen ontstaat, maar waardoor het ook tot leven komt. Mijn beelden nodigen mensen uit om anders naar hun omgeving te kijken en ermee te spelen.

Freek Lomme (directeur Onomatopee) schreef een tekst over de essentie van mijn werk. Deze kun je hier lezen.

En waar kom ik vandaan?

Ik ben in 1975 geboren in Vorstenbosch. Op mijn zeventiende ging ik voor zes jaar het leger in, en was ik onder andere in 1993/94 in voormalig Joegoslavië gestationeerd.  Na deze periode begon in aan de kunstacademie AKV Sint Joost in Den Bosch, waar ik in 2004 afstudeerde. Sindsdien werk ik als beeldend kunstenaar. Ik exposeerde bij onder andere het Van Abbemuseum, KunstenLab, MU en festivals als Oerol, Bosch Parade en Duizel in het Park.  Tegenwoordig richt ik me steeds meer op werken in de openbare ruimte. Sinds 2011 ben ik voorzitter van de Stichting La Citta Mobile, een collectief van kunstenaars en ontwerpers in de Eindhovense wijk Gestel. Hier is ook mijn atelier.