Kan kunst levens redden? Installatiekunstwerk als zelfmoordpreventie bij Dijklander Ziekenhuis Hoorn

Hoorn, 2018 – Kan kunst levens redden? Op uitnodiging van het Dijklander Ziekenhuis in Hoorn heeft Tijs Rooijakkers drie randbeveiligingen mogen ontwikkelen. Twee daarvan zijn nu klaar. Dit project was een flinke uitdaging omdat het kunstwerk ook daadwerkelijk een toepassing heeft, namelijk het beveiligen van de rand. Het heeft zijn blik in het zien van mogelijkheden in de toepasbaarheid van kunst in de openbare ruimte flink verruimd. En het smaakt naar meer!

 

Landelijke Agenda Zelfmoordpreventie 113

Eind 2020 is de nieuwe Landelijke Agenda 2021-2025 van 113 Zelfmoordpreventie en vele partners vastgesteld. Veilige gebouwen staan hoog op die agenda. We weten dat de gebouwde omgeving een suïciderisico kan vormen. Maar we weten ook dat verstandig ontwerp en gebruik van gebouwen de veiligheid sterk kan verbeteren, zowel in de geestelijke gezondheidszorg, als in publieke en semipublieke gebouwen zoals musea, bibliotheken en ziekenhuizen.

 

Veiligheid door verwondering

In het verleden heb ik al een aantal valbeveiligingen gemaakt. Als beeldend kunstenaar vind ik het zeer interessant om mee te denken hoe we grote open en hoge ruimtes veiliger kunnen maken en voorzien van een ingreep die springen of vallen voorkomt. Niet alleen puur praktisch – het nadeel daarvan is namelijk dat mensen er dan mee geconfronteerd worden. Ik sta voor een aanpak waarvan het eindresultaat eerder verwondering oproept en de ruimte prettiger maakt. Mensen die suïcidaal zijn, zijn tot op het laatst ambivalent in hun doodswens. Kunst kan helpen ze uit hun tunnel te halen en hulp te zoeken.

Meer informatie: www.lifesavingart.nl

 

Opdrachtgever: Dijklander ziekenhuis, Hoorn
Projectmanager: Mart van Cleef
Technisch tekenaar: AVM design
Aannemer: Jan Kuipers

Categorie
Projecten