Feniks-Boompijl geplant in beeldentuin TAK Artspace Ermelo

Voor de beeldentuin van TAK Artspace in Ermelo maakten we een Feniks-Boompijl met een zwartgeblakerde pijlpunt, alsof de boom uit zijn eigen as herrijst. We gebruikten hiervoor een vijfenhalf meter hoge Paulownia Tomentosa, een zeer bijzondere pioniersboom. Behalve dat de Feniksboom mag schitteren tussen andere kunstwerken op het landgoed, doet TAK eigenaar Arnoudt Geerars enthousiast mee aan ons onderzoek naar het kweken en onderhouden van schuine bomen.

Plan je bezoek

Vanaf 28 mei 2021 is de Feniksboom te zien van donderdag t/m zondag. Reserveer een timeslot via www.takartspace.com.

Adres: TAK Art Space, Hessenmeer 88, 3852 NZ Speuld (Ermelo), The Netherlands

 

Lees hieronder het verhaal achter deze legendarische boom.

 

 

Feniks en eeuwig leven

In de legende wordt gezegd dat de Feniks alleen op de Paoulownia Tomentosa boom neerstrijkt. En dan ook alleen maar als een goede heerser aan de macht is. Dan zal zij welvaart en wijsheid brengen. Waarom zou de Feniks deze boom kiezen? Is het omdat haar bladeren heel reusachtig groot en zacht harig zijn? Of omdat haar lila bloemen zo lekker ruiken? Of omdat de Paulownia, net als de Feniks, het eeuwige leven heeft? Zaag je de Paulownia namelijk helemaal af tot net boven de grond, dan groeit er uit de stronk gewoon een nieuwe boom.  En dat gaat zo snel dat je hem bijna kunt zien groeien.

 

Pioniersboom

Paulownia Tomentosa staat erom bekend dat zij ongelofelijk hard groeit, zelfs onder de meest erbarmelijke omstandigheden. Zij wordt daarom vaak ingezet als pioniersboom om vervuilde gebieden gezond en humusrijk te maken en geschikt voor andere begroeiing. Omdat de Paulownia veel zon nodig heeft, trekt zijn zich terug op het moment dat ander bomen haar voorbij schieten. Als dat geen pionier is! Er zijn mensen die in de Paulownia dé oplossing voor het CO2 probleem zien. De boom absorbeert namelijk tien keer meer CO2 dan andere bomen: 103 ton koolstofdioxide per jaar per hectare.

 

Paulownia Tomentosa op het Boompijl Testveld

Niet alleen op het landgoed van TAK Artspace doen we onderzoek naar de snelle groei van de Paulownia. Ook op ons Boompijl testveld bij boomkweker Schout hebben we een aantal exemplaren die we ’trainen’ om schuin te groeien. Twee bomen zijn schuin geplaatst, onder een hoek van 60 graden, twee hebben we afgezaagd en leiden we vanaf de eerste nieuwe groei direct schuin omhoog. En de laatste maakt gebuik van gewichten om in vorm te komen. Het onderzoek is in maart 2021 getart. Het is nu wachten op de eerste resultaten.

 

Op het Boompijl Testveld is Paulownia tomentosa B20 aan een nieuw leven begonnen. (testveld Waalre)

 

Paulownia Tomentosa A4, schuin geplaatst (hoek 65 graden) op 3 maart 2021, t(estveld Waalre).

 

Afkomst en naam

De boom komt oorspronkelijk uit Centraal- en West-China. Ze is vernoemd naar Anna Paulowna van Rusland, dochter van een Russische Tsaar. Later trouwde zij Koning Willem II en van 1980 tot 1849 was zijn Konigin van Nederland. Tomentosa betekent ‘harig’. In de volksmond wordt de boom Anna Paulownaboom, Prinsessenboom of Keizersboom genoemd.

 

Invasief?

In Noord-Amerika wordt de Paulownia als een invasieve soort gezien. Juist omdat ze zo snel en makkelijk groeit, verdringt zij daar belangrijke inheemse soorten en vernietigt ecosystemen. Verkoop van de boom is in de staat Connecticut zelfs verboden. In Noord-Europa is de Paulownia niet invasief. De Paulownia wordt hier uiteindelijk altijd voorbij gegroeid worden door andere soorten.

 

www.boompijl.nl

 

Meer weten over de Paulownia Tomentosa?

Categorie
Exposities