Landschapskunst

Boompijl is een ode aan scheefgroei en de strijdlust van de natuur

 

Landschapskunst – In 2016 raast een flinke storm over Brabant: Dikke boomstammen worden als luciferhoutjes geknakt. Ik fiets erlangs en zie in mijn fantasie bomen als afgevuurde mortieren, als ware het een oorlog onder de bomen met stammen die zichzelf afvuren als pijl. Sindsdien kijk ik anders naar bomen en ook de pijl als symbool an sich nestelt zich in mijn hoofd. Een paar jaar later, als de musea dichtgaan door corona, ontstaat Boompijl als een guerrillakunstproject. Samen met een team van kunstenaars, boogschutters en boomspecialisten begin ik met het aanbrengen van immense pijlpunten aan schuine bomen. Hierdoor wordt de schijnbaar statische boom plots een dynamisch ding dat zijn plek claimt.

 

Invasief

Boompijl is een invasief kunstproject: het groeit op een andere plek dan waar het ontstaan is. Net als invasieve exoten in de natuur. Deze krijgen veelal negatieve aandacht omdat zij een bedreiging vormen voor de biodiversiteit. Boompijl wil juist op een positieve en creatieve manier het landschap binnendringen en een zaadje planten voor een andere kijk op de omgeving.

 

Kunst en natuur tijdens de lockdown

In 2020 doen we een pilot in Eindhoven. Een mooie manier om tijdens de lockdown mensen in aanraking te brengen met kunst. De pijlpunten worden bewerkt door auteur Leonieke Baerwaldt, beeldend kunstenaar Stijn Bles, graffitikunstenaar Stijn van Leest, artiest/rapper BRAZ (Bryan van Belzen). Samen met studenten van SintLucas ontwikkelen we het online platform www.boompijl.nl zodat mensen zelf schuine bomen kunnen aanwijzen die wij in Boompijl kunnen transformeren. We krijgen ook steeds meer ideeën en verzoeken over het aanplanten van schuine bomen of zelfs bossen. Boompijl begint te groeien. Letterlijk.

 

Onderzoek naar scheefgroei

Omdat we meer te weten willen komen over hoe bomen scheefgroeien, starten we in maart 2021 samen met biologische boomkweker Arnold Schout een testveld. Hier doen we de komende jaren onderzoek naar het kweken van sterke en gezonde schuine bomen. En we zijn ook benieuwd naar de vraag: wat kunnen we leren van bomen? Want scheefgroei staat voor zoveel meer: overlevingsmechanismen, aanpassingsvermogen, afwijken van de norm, herkomst en (bio)diversiteit. In gesprekken met boswachters, filosofen, landschapsarchitecten en kunstenaars reflecteren we op wat het betekent om scheef te staan in het Nederlandse landschap. Wat zegt je afkomst over je toekomstige ontwikkeling en interactie met je omgeving? Wie of wat bepaalt in welke richting je groeit? Je wortels, de zon, de zwaartekracht of een buurboom?

 

Recht is krom

Het viel ons ook op dat op veel oude (landschaps)schilderijen schuine bomen afgebeeld staan. Hoe kan dat? Is het zo dat we schuin eigenlijk heel erg mooi vinden? Bomengroothandels die aan de staat leveren moeten de bomen kaarsrecht leveren, ze worden anders afgekeurd… Wij willen meer scheefgroei, want recht is immers krom!

 

Volg het proces op: www.boompijl.nl en #boompijl

 

 

 

BIJ SCHEEFGROEI
ONTSTAAT
GEVOEL
VOOR
RICHTING


Leonieke Baerwaldt, Boompijl #1

 

 

 

Mede mogelijk gemaakt door:

 

 

Categorie
Projecten