Contact

Atelier

Daalakkersweg 10, 5641 JA  Eindhoven
+31 (0)6 12 80 14 12
tijsrooijakkers@gmail.com

Wie

Tijs Rooijakkers

Ik maak beelden.
Of eigenlijk, stilstaande bewegingen.

Mijn installaties ogen als schetsen in de ruimte: zich niks aantrekkend van de zwaartekracht of andere natuurwetten. Getekend en gewichtloos. Het is alsof ze vanzelf gegroeid, neergestreken of ontstaan zijn op de plek waar ze zich bevinden. Licht en klaar om verder te gaan. Je ziet dat ze vastzitten en stilstaan maar in je verbeelding zweven en zwermen ze voort.

Ik zoek de grenzen op van de materialen die ik gebruik en de vorm die ik wil bereiken. Hiervoor experimenteer ik veel en ontwikkel ik zelf technieken en gereedschappen, zoals hout buigen door middel van stoomkisten.

De plek van mijn installaties en de mensen die er vertoeven, spelen een grote rol bij de totstandkoming van mijn werk. Dit is ook de reden waarom ik me het beste thuis voel op open plekken. Mijn werk vraagt om een dynamische, levendige ruimte om zich heen: een natuurlijke habitat waaruit het niet alleen ontstaat, maar waardoor het ook tot leven komt. Mijn beelden nodigen mensen uit om anders naar hun omgeving te kijken en ermee te spelen.

Freek Lomme (directeur Onomatopee) schreef een tekst over de essentie van mijn werk. Deze kun je hier lezen.

En waar kom ik vandaan?

Ik ben in 1975 geboren in Vorstenbosch. Op mijn zeventiende ging ik voor zes jaar het leger in, en was ik onder andere in 1993/94 in voormalig Joegoslavië gestationeerd.  Na deze periode begon in aan de kunstacademie AKV Sint Joost in Den Bosch, waar ik in 2004 afstudeerde. Sindsdien werk ik als beeldend kunstenaar. Ik exposeerde bij onder andere het Van Abbemuseum, KunstenLab, MU en festivals als Oerol, Bosch Parade en Duizel in het Park.  Tegenwoordig richt ik me steeds meer op werken in de openbare ruimte. Sinds 2011 ben ik voorzitter van de Stichting La Citta Mobile, een collectief van kunstenaars en ontwerpers in de Eindhovense wijk Gestel. Hier is ook mijn atelier.