Finale van het sociale kunstproject Woensel Supertoll: spectaculaire installatie van ruim 25 meter hoog in het Van Abbemuseum

 

06/04/2019 – 01/04/2020

Met een spectaculaire installatie keert het sociale kunstproject Supertoll! van de Eindhovense kunstenaar Tijs Rooijakkers terug in het Van Abbemuseum. Sinds 2013 werkt Rooijakkers (Vorstenbosch, 1975) aan het kunstproject Woensel Supertoll! In dat jaar bouwde hij in het museum een monumentale houten wand waarop rapper Fresku tekeningen maakte en teksten schreef. Vervolgens construeerde Rooijakkers van de planken een gigantische houten tol.

 

Samenwerken met de wijk Woensel

Daarna verplaatste het project zich naar Woensel, de wijk waar Fresku vandaan komt. In samenwerking met sociaal design collectief Tante Netty vroeg Rooijakkers aan wijkbewoners hun drijfveren en ambities op een eigen plank te verwoorden. Met die planken realiseerde Rooijakkers grote houten zwermen op verschillende plekken in de wijk. Uiteindelijk werd middenin Woensel een permanent kunstwerk gerealiseerd; een ‘supertol’ met teksten van zowel Fresku als wijkbewoners.

 

Eindhovenaren verbinden met kunst

Het kunstproject verbond honderden Eindhovenaren en bracht ze letterlijk in beweging. De tol staat voor beweging van binnenuit. Deze innerlijke kracht spreekt Rooijakkers aan. Door samenwerking lukt het de kunstenaar om zijn omgeving mee te nemen in de dynamische wereld van de Supertoll! Met het project Woensel Supertoll! won Tijs Rooijakkers de Eindhoven Cultuurprijs 2017.

 

sociale kunstprojecten

 

Slotakkoord met Van AbbeMuseumkoor en Hella Hartogs

Samen met kunstenaar Hella Hartogs ontwikkelde het Van Abbemuseumkoor drie Klank Manifestaties midden in de installatie Woensel supertoll! in de toren van het museum. Met dank aan Hella Hertogs, Braz, Rianne Wilbers en het Van AbbeMuseumkoor onder leiding van Willy de Rooij voor de zang. Niels Groenendijk maakte deze prachtige video

Meer informatie over de Klank Manifestaties van Hella Hartogs op de website van het Van abbemuseum.

 

www.woenselsupertoll.nl

Categorie
Exposities, Projecten