Spectaculaire installatie van ruim 25 meter hoog

 

06/04/2019 – 01/04/2020

Met een spectaculaire installatie keert het werk Supertoll! van de Eindhovense kunstenaar Tijs Rooijakkers terug in het Van Abbemuseum. Sinds 2013 werkt Rooijakkers (Vorstenbosch, 1975) aan het kunstproject Woensel Supertoll!In dat jaar bouwde hij in het museum een monumentale houten wand waarop rapper Fresku tekeningen maakte en teksten schreef. Vervolgens construeerde Rooijakkers van de planken een gigantische houten tol.

 

Middenin Woensel

Daarna verplaatste het project zich naar Woensel, de wijk waar Fresku vandaan komt. In samenwerking met sociaal design collectief Tante Netty vroeg Rooijakkers aan wijkbewoners hun drijfveren en ambities op een eigen plank te verwoorden. Met die planken realiseerde Rooijakkers grote houten zwermen op verschillende plekken in de wijk. Uiteindelijk werd middenin Woensel een permanent kunstwerk gerealiseerd; een ‘supertol’ met teksten van zowel Fresku als wijkbewoners.

 

Innerlijke kracht

Het kunstproject verbond honderden Eindhovenaren en bracht ze letterlijk in beweging. De tol staat voor beweging van binnenuit. Deze innerlijke kracht spreekt Rooijakkers aan. Door samenwerking lukt het de kunstenaar om zijn omgeving mee te nemen in de dynamische wereld van de Supertoll! Met het project Woensel Supertoll! won Tijs Rooijakkers de Eindhoven Cultuurprijs 2017.

 

 

Voor meer informatie en randprogramma, check de website van het Van Abbemuseum.

www.woenselsupertoll.nl

Categorie
Exposities, Projecten