Woensel Supertoll! sociaal kunstproject in de Eindhovense wijk Woensel (deel 2)

 

Drijfveren

Wat drijft jou? Wat inspireert je? Waar zit jouw kracht? Waar krijg je energie van? Deze vragen staan centraal in  deel 2 van Woensel Supertoll! Het gaat over het verbeelden en verwoorden van je eigen kracht: dat wat je drijft en waar je voor wilt leven.

In 2014 en 2015 ging ik samen met sociaal-ontwerpcollectief Tante Netty en bewoners van de Eindhovense wijk Woensel aan de hand van de resultaten van werkperiode in het Van Abbemuseum op zoek naar hun drijfveren. In workshops en gesprekken stonden we hier bij stil. Uiteindelijk kreeg elke deelnemer een plank om daarop zijn persoonlijke drive vast te leggen. Deze planken boog ik een voor een en verwerkte ze tot in totaal 9 zwermen verspreid over Woensel.

Winnaar Eindhoven Cultuurprijs

Woensel Supertoll! is een sociaal kunstproject (community art project) van kunstenaars Tijs Rooijakkers en sociaal ontwerpcollectief Tante Netty in samenwerking met het Van abbemuseum, rapper Fresku en de Eindhovense wijk Woensel. In 2017 won het project de Eindhoven cultuurprijs.

Uit het juryrapport:

“Kunstenaar Tijs Rooijakkers zet zich al jaren in om meer cultuur binnen de openbare ruimte van de stad te krijgen. Met zijn werk Project Supertoll! wist hij vele inwoners van Eindhoven te enthousiasmeren om onderdeel te worden van het kunstwerk zelf. Het project heeft door de vele fases meerdere mensen bereikt en een unieke doorlooptijd gekend, waarin het zich bleef ontwikkelen. Zo begon het project in het Van Abbemuseum waarbij een grote tol van planken door rapper Fresku werden beschreven. Vervolgens ging het project samen met organisatie Tante Netty de buurten in: eerst in Woensel-West, bij verschillende middelbare scholen en daarna op grote schaal in Woensel-Noord. Het eindwerk is een gigantische ‘supertol’ bij het nieuwe HOV-station in Woensel. De jury prijst het project vanwege het feit dat het een breed publiek in contact brengt met kunst en cultuur en de kracht om mensen met elkaar in verbinding te brengen.” 

 

Essay Woensel Supertoll! als Sociale Sculptuur

Suzanne rietdijk schreef een mooi essay over Woensel Supertoll! Zij refereert hierin aan het kunstwerk ‘7000 eiken’ van Joseph Beuys, de uitvinder van het begrip ‘sociale sculptuur’ en daarom een grote inspiratiebrin voor ons. Hieronder vind je de inleiding van het essay:

“Kom niet aan onze tol”, Woensel Supertoll! een kunstwerk in én als publieke ruimte

 

 door: Suzanne Rietdijk

 

Er zijn soms van die kunstwerken waar je gewoon een goed gevoel van krijgt. Dit komt dan niet zozeer door esthetiek van het betreffende werk, maar meer door intentie daarvan. Voor mij is dat 7.000 Oaks van Joseph Beuys. Hiervoor werd in 1982 een immense collectie van 7.000 stukken basalt steen in het centrum van Kassel gelegd. Ieder blok mocht pas verplaatst worden wanneer er op de nieuwe locatie van het blok ook een eik zou worden geplant. Binnen vijf jaar waren alle blokken verspreid over de stad en waren er 7.000 nieuwe eiken ontsproten. Verkeersomleidingen en irritaties van de omwonende ten spijt, werd dit project in de loop der jaren zo’n groot onderdeel van de stad dat de bewoners van Kassel nu niet meer zonder zouden kunnen. “Kom niet aan een Beuys Boom.” 

 

In 2014 zal een grote houten tol de Eindhovense wijk Woensel gaan sieren. Deze tol belichaamt het centrum waaromheen het project Woensel Supertoll! zich voltrekt; een kunstproject van kunstenaar Tijs Rooijakkers in samenwerking met sociaal ontwerpcollectief Tante Netty, rapper Fresku en het Van Abbemuseum. Binnen dit project is heel bewust gekozen voor een multidisciplinaire en open aanpak. Van begin tot eind kan iedereen de totstandkoming van het werk volgen. Het is dus kunst voor de openbare ruimte waarbij het ‘openbare’ in de breedste zin van het woord wordt doorgevoerd. Zo vindt de eerste fase plaats in Het Oog van het Van Abbemuseum. Hier heeft Rooijakkers houten latten geïnstalleerd die tijdens de openingsuren van het museum worden beschreven door de Eindhovense rapper Fresku. In de fase hierna vormt Rooijakkers, op dezelfde openbare locatie de planken om tot de grote tol die een sculpturaal ijkpunt zal worden voor wijk Woensel. Naast de tol zullen er verspreid over de wijk kleinere installaties worden geplaatst van de dezelfde soort planken die ditmaal door wijkbewoners worden beschreven. Via speciaal georganiseerde workshops door Tante Netty en met behulp van de inspirerende teksten en muziek van Fresku, kunnen bewoners van Woensel dus ook zelf onderdeel worden van het kunstwerk.

 

Wil je verder lezen? klik dan hier.

 

www.woenselsupertoll.nl

 

 

Powered by: Buurtcultuurfonds Woonbedrijf

Categorie
Projecten