Boompijl Best: de boom die reist

 

Productiebossen. Wie er wel eens langs komt, kent het beeld: rijen bomen, allemaal dezelfde soort, dezelfde leeftijd, dezelfde afstand tot elkaar. Statisch en stil, wachtend op de kettingzaag. Maar schijn bedriegt. Want deze bomen zijn keihard aan het werk!

 

Het kunstproject Boompijl Best verbeeldt de verborgen dynamiek van het cultuurlandschap in de gemeente Best, met zijn kenmerkende populierenweides. Acht tijdelijke, houten sculpturen in de vorm van Boompijlen visualiseren de reis van een boom: van vallend zaadje naar volwassen boom, steeds verder het landschap in. Het project is ontwikkeld door Tijs Rooijakkers en Vivian van Gaal in opdracht van de gemeente Best in het kader van het landschapslaboratorium en kunstroute ‘Productieve Natuur’. Vanaf 15 september 2022 zijn alle Boompijlen te zien op verschillende plekken in Best.

 

 

Populierenhout

In totaal zijn acht Boompijlen gelanceerd, rondom natuurgebied De Vleut, De Scheeken en in de dorpskern. Vier ervan ‘vliegen’ als cartooneske schetsen tussen de populierenlanen langs de A2. Ze zijn gemaakt van populierenhout en hun felle kleuren refereren aan de markeerverf die bosbeheerders gebruiken om aan te geven welke bomen gerooid mogen worden.

 

De overige vier zijn geland op verschillende locaties in het centrum: bij basisscholen De Heydonck en De Zevensprong, in het Wilhelminapark, en op de Kapelweg. Deze boompijlen hebben allemaal een ander karakter en zijn in samenspraak met hun directe omgeving geproduceerd. Zo is de pijlpunt in de schooltuin van De Heydonck gemaakt samen met leerlingen en spiegelt de pijl in het Wilhelminapark zich aan de nabijgelegen gele zonnewijzer.

 

Samen en Pijl- en Boomschieten

Aan de totstandkoming van Boompijl best werkten vele Bestenaren mee. Zo hielp de Brabantse Populierenvereniging met het vinden van geschikte locaties, verleenden grondeigenaren toestemming voor gebruik van hun schuine bomen. En met hulp van Tuurlijk! werd een educatieprogramma ontwikkeld.

 

Meer dan 600 basisschoolleerlingen deden mee aan workshops Pijl- en Boomschieten. Wat moet je nu zaaien als je later wilt oogsten? Wie of wat bepaalt in welke richting je groeit? Aan de hand van deze vragen gingen kinderen aan slag en maakten ze hun eigen mini boompijl. Deze schoten ze met een handboog richting een groeiend miniatuur boompijlenbos vol van intenties en toekomstbeelden.

 

Film over de verwondering

Boompijl Best is een tijdelijke interventie en blijft maximaal 3 jaar hangen/staan. Om het project vast te leggen heeft filmmaker Maarten Berkers (MarblTV) een korte, poëtische film gemaakt. Hierin vindt een vastgeroeste man zijn verwondering terug in het landschap door het zien van een schuine boom.

 

Achtergrond productieve natuur

Best en de populier zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De klompen- en luciferindustrie waren in de 19e eeuw een belangrijke economische motor voor het dorp. En hoewel de klomp uit het straatbeeld is verdwenen, verraadt het coulisselandschap nog steeds hoe hier geld verdiend werd. En wordt. Want achter de coulissen heeft men zeker niet stilgezeten.  Gemeentes en organisaties als Peppelhout en de Brabantse Populierenvereniging zijn bezig om nieuwe, innovatieve, economische  toepassingen te bedenken voor populierenhout. Er is een heuse lobby om het gecertificeerd te krijgen als duurzaam bouwmateriaal. De populier is opnieuw populair.

 

Over de makers

Beeldend kunstenaar Tijs Rooijakkers maakt grootschalige sculpturen die de natuurwetten tarten, zoals het prijswinnende sociale kunstproject Woensel Supertoll! in samenwerking met rapper Fresku, het Van Abbemuseum en honderden Eindhovenaren. Vivian van Gaal is cultureel programmamaker en ontwerper. Samen realiseren zij landschapskunstprojecten. Boompijl Best is onderdeel van hun langjarige kunstproject Boompijl, een ode aan scheefgroei en de strijdlust van de natuur.

Tijs Rooijakkers Boompijl

Credits

Opdrachtgever: Gemeente Best

Concept: Tijs Rooijakkers en Vivian van Gaal

Partners: Tuurlijk!, Brabantse Populierenvereniging, boomprofesor,

Installatie: Treetment

Workshops: Karlijn de Groot

Film: Maarten Berkers, MarblTV

Fotografie: Max Kneefel

Mogelijk gemaakt door: Mondriaan Fonds, Brainport Development, KunstLoc

Jaar: 2022-2025

 

Meer info op www.boompijl.nl en via Instagram @boompijl

Plattegrond locaties:

plattegrond Boompijl Best

 

Categorie
Projecten