community art

Zondag 2 oktober onthulling WoenselSupertoll!!!!

De Aftermovie: YoutubeClick

Onthulling Woensel Supertol!

We zijn zo trots als een tol.

Deze metershoge tol van beeldend kunstenaar Tijs Rooijakkers is het klapstuk van het project Woensel Supertoll!, waarbij Tijs en Tante Netty samenwerkten. En waar de laatste drie jaar honderden mensen aan meewerkten. Op 2 oktober wordt de tol officieel onthuld.

Het kunstwerk heeft een prominente plek gekregen midden in de wijk Woensel. Het staat op de vernieuwde T-splitsing bij Winkelcentrum Woensel (Churchilllaan/Montgomerylaan) en wordt onderdeel van het nieuwe HVO2-busstation dat eind dit jaar in gebruik wordt genomen.

Wervelend Woensel
De onthulling van het kunstwerk is op 2 oktober om 14.00 uur. Na een korte officiële opening bij de tol zelf, verplaatst team Supertoll! zich naar het Henri Dunantpark, een stukje verderop Woensel in. Daar is deze middag het buurtevenement Wervelend Woensel, de ideale plek om na te praten over het kunstproject dat jaren in Woensel rondtolde.

Buurtproject
Woensel Supertoll! begon al in 2013, toen Tijs Rooijakkers in het Van Abbe Museum een grote tol maakte van planken die door rapper Fresku waren beschreven. De teksten hierop gingen over energie en (wils)kracht. Wat raakt je? Wat drijft je?

Met die vragen gingen Rooijakkers en de sociaal ontwerpers van Tante Netty vervolgens de buurten in: eerst in Woensel-West en bij verschillende middelbare scholen, daarna op grote schaal in Woensel-Noord, als project van het Buurtcultuurfonds Woonbedrijf. Honderden wijkbewoners schreven hun wensen, gedachtes en levensmotto’s op eikenhouten planken, en leerden zo meer over zichzelf én over hun buurtgenoten. Tijs draaide die planken in kronkels en hing ze in grote zwermkunstwerken in de buurt op.

Het kunstwerk dat nu wordt onthuld, met de beste teksten van het hele avontuur, is het sluitstuk. Een deel van de kosten voor de tol is bij elkaar gebracht middels crowdfunding.

Kom je ook? Aanmelden is fijn: mieke@tantenetty.nl